22.2.08

2. saade – 21.02.2008

Saates kõlanud lood:

Project Pitchfork – Timekiller
Arcana Obscura – Pain
Siouxsie – Loveless
VNV Nation – Dark Angel (Gabriel)
Kirlian Camera – In the Endless Rain
Frank The Baptist – Ever
Alumiinium, Sinu Sädelev Sõber – Punane tuba
KMFDM – Inane
Behind The Scenes – Dreams
Qntal – Departir (Club Version)
Blutengel – Singing Dead Men
Hocico – Odio en el Alma
Rammstein – Ohne dich (Mina Harker's Version) [Remix by Laibach]


* * * * *


Saadet on võimalik kuulata, kui klõpsata käesoleva postituse pealkirja... järelkuulamise võimalus kehtib umbes kuu aega.

21.2.08

Täna õhtul taas eetris

Täna siis kell 21.00 on eetris teine «Tume Tund».

Kordus on öösel kell 01.00.

Esimese saate kohta niipalju, et loobusime Krafinnaga esialgsest kavast see täna õhtul wõrgust maha võtta... seitsmeteistkümne päeva pärast kustutab server selle ise niikuinii.

17.2.08

Rogue tallab Ulmeguru tagil

Kui esimene «Tume Tund» kordusena eetris oli, siis toimus ULME.EE jutukas ka alljärgnev vestlus:
[01:37] zurgutt: ja kus on need lähivõtted?
[01:38] Ulmeguru: lähivõtted?
[01:38] zurgutt: tagil tallanud tüübist
[01:38] Ulmeguru: :)
[01:39] Ulmeguru: tuleb lähiajal blogisse panna
[01:39] zurgutt: sellised asjad lisavad blogile vürtsi
[01:39] zurgutt: et inimene ei loe ajakirjast maha vaid tõesti on käinud ja näinud
[01:39] Ulmeguru: Krafinna, va kaak, tahtis pärast seda mu tagi miskis foorumis maha parseldada, et suur Rogue (muideks rollimängur kah) ise buutsidega peal käinud
[01:39] zurgutt: naah...

Siin see pilt siis on! Möönan, et tegu pole kõikse selgema pildiga (klõpsa suuremaks) ning ka tagil tallamist pole näha... kuid võin vanduda, et just selle pildi tegemise hetkel õõtsus Rogue piirdetaral ja laulis... kuna tegu on lähivõttega, siis on ilmne, et Rogue sõtkub antud hetkel just minu tagil, mis ripub piirdetaral. Toimus see aga bändi The Crüxshadows esinemisel 2004. aasta Wave-Gotik-Treffenil.


* * * * *


Fotod: Krafinna

8.2.08

1. saade – 7.02.2008

Saates kõlanud lood:

The Sisters of Mercy – Lucretia My Reflection
Leæther Strip – Hate-Me!
Rammstein – Wilder Wein (Demo 1994)
Forgotten Sunrise – Nextep Suicide
Die Form – Mental Epidemic
Ikon – Black Roses
Depeche Mode – One Caress
Type O Negative – Paranoid
The Crüxshadows – Marilyn, My Bitterness (v2.0)
Livonia – Sarvetants
Lola Angst – Mr. TriseX
Front 242 – Headhunter (V3.0)
Anita Lane & Nick Cave – I Love You....Nor Do I


* * * * *


Saadet on võimalik kuulata, kui klõpsata käesoleva postituse pealkirja... järelkuulamise võimalus kehtib kuni 21.02.2008.

21.02.2008 hommikul likvideerin ma pealkirjast lingi, sest sama päeva õhtul on meil järgmine saade.

7.2.08

Saade «Tume Tund» Kadi raadio eetris üle nädala neljapäeviti kell 21.00

Saade Tume Tund keskendub alternatiivsele, eelkõige postpungi põhisele muusikale.

Saates kõlavad nii need bändid, mida ka laiemalt teatakse, aga ka need, mis on kuidagi olulised gooti subkultuurses mõttes või muidu põnevad. Gooti subkultuur omakorda aga jaotub paljudeks-paljudeks suundadeks, ja see omakorda tähendab, et «Tumeda Tunni» muusikavalik on laiem kui keskendumine electrole, deathrockile, EBM-le. Niimoodi on võimalik see, et kõrvuti kõlavad metallihõngulised lood, neoklassika ning tumedamat ja elektroonilisemat sorti torupillimuusika lisaks eelpool mainitud suundadele ja palju muudki. Samuti mängime neid bände, mis justkui ei kuuluks alternatiivmuusika valdkonda seetõttu, et nad on laiemalt tuntud. Näiteks Rammsteini, Depeche Mode'i, Nick Cave'i, The Cure'i... Loodetavasti õnnestub meil ka intervjueerida nii mõndagi inimest, kes kas teevad Eestis sama skene muusikat või neid, kes on värskete elamustega kontserditelt naasnud.

«Tumeda Tunni» nimel Krafinna


* * * * *


Ilmus: «Oma Saar» 2008; nr 27 (7. veebruar)

Täna õhtul esimene saade!

Täna õhtul, kell 21.00 on siis eetris esimene «Tume Tund».

Kordus on öösel kell 01.00.

Selle postituse teiseks eesmärgiks on soov näha, et kuidas töötab musafailile linkimine..? Töötabki! Saate kõlli kuulamiseks sõtku antud postituse pealkirja!!!

6.2.08

Tume Tund Rada7-s

Hea inimene Spirit tegi Rada7-sse Tumeda Tunni teema.

Muidu poleks ehk märganudki, aga ühel ilusal päeval hakkas järsku rohkelt tulema külastajaid Rada7 kaudu.

3.2.08

Tume Tund on tulekul

Ene ja Jüri Kallas on mõlemad ametis Oma Saare juures, esimene kultuuritoimetaja, teine korrektorina, kuid alates 7. veebruarist kuuleb neid ka kohalikus Kadi raadios.
Miks ning millest nad räägivad, tuleb juttu allpool.

Veebruarist hakkate Kadis raadiosaadet tegema. Rääkige sellest lähemalt.
Krafinna: Saate nimi on «Tume Tund» ja see keskendub eelkõige tumedat meeleolu kandvale ja alternatiivsele muusikale. Mängime erinevaid stiile, mida võib üldnimetusena kokku võtta kui gooti muusika. Nagu kõik ausad subkultuurid, jaguneb ka see omakorda täiesti eraldiseisvateks stiilideks. Näiteks death rock'iks, neoklassikaks, dark electro'ks, dark EBM-ks, dark syntpop'iks, dark ambient'iks, electropungiks, neofolk'iks… See aga ei tähenda, et jätame kõrvale Rammsteini, Depeche Mode'i, Cure-poisid, Nick Cave'i ja teised n-ö justkui meinstriimi esindajad. Sest kahtlemata on ka viimatimainitutel gooti muusikapildis oma roll täita.
Ulmeguru: Tegu on nii-öelda alternatiivmuusika saatega. Tööprotsessi käigus oleme rääkinud asjast ka kui rockisaatest.

Kuidas üldse tekkis mõte teha oma saade? Kelle idee?
Krafinna: Mõte on mul olnud juba Oma Saarde tööle tulekust ja töölepingu nägemisest saadik. Et kui Kadi raadio alluvuses, miks siis mitte teha saadet – sellist, mida ise ka kuulaks. Kulus oma pool aastat, enne kui võtsin ennast niipalju kokku, et ülemustele sellest rääkida.
Niipalju julgust mul siiski ei olnud, et varem, enne ajalehetööd, selle ideega välja tulla. Sest muusika, mida me mängime, on üsna spetsiifiline. Ja trügijat must pole.
Ulmeguru: Tahtmine oli ammu ja mingil hetkel hakkas Krafinna sellest üha sagedamini rääkima. Et siis rohkem Krafinna idee, mina polnud seda enda jaoks lihtsalt valjult välja öelnud.

Kas saab rääkida varasemast raadiotöö kogemusest?
Krafinna: Ei.
Ulmeguru: Selline kogemus praktiliselt puudub.

Kuidas te omavahel saatetööd jagate?
Krafinna: Valime muusika koos, Jyrka kirjutab esialgse teksti, mille mina endale suupäraseks ja jutustavaks silun ning omakorda kuulajatele ette kannan.
Ulmeguru: Saate blogiga tegelen jälle rohkem mina.

Kuidas möödus esimene lindistus?
Krafinna: Milline osa neist? Neid esimesi oli vähemalt kolm, kui proovilindistus kaasa arvata. Kolm teksti sisselugemist kulus selleks, et päriselt aru saada, mida muusikatoimetaja must tahab. Ja kuidas peaks tekst olema koostatud, et seda oleks hea esitada.
Ulmeguru: Kummastavalt, aga huvitav oli.

Kui tihti teid eetris kuulda võib?
Krafinna: Esialgu kaks korda kuus, igal teisel neljapäeval. Algusega 21. Kohe pärast lastesaadet: lapsed magama ja ise gooti rocki kuulama.

Mida ootate oma saate kuulajatelt?
Krafinna: Eelkõige tuleks ikka kuulajaskond koguda ja siis midagi oodata. Aga loodetavasti leiab igaüks, kes vähegi huvitub alternatiivsemat sorti rockmuusikast, enda jaoks uusi ja huvitavaid nimesid ning tegijaid.
Ulmeguru: Huvi asja vastu.

Mida ise sellest kogemusest ootate?
Krafinna: Huvitav on igal juhul. Öeldakse, et mida rohkem kogemusi, seda rikkam inimene. Ma olen ahne. Samas, mõned kogemused jätaks sinna, kus nad on, aga kindlasti ei kehti see ajalehe- ja raadiotöö kohta. Tõeliselt hea meel, et meid siiski eetrisse lubati.
Ulmeguru: Eks see selline rahvavalgustus ole, ilmselt tänamatu, aga huvitav.

Millega tegelete vabal ajal?
Krafinna: Raske öelda. Viimased neli kuud olen rangelt võttes iga päev tegelenud oma hobiga ehk kirjutanud. Ja selle eest isegi makstakse! Samas on ajalehte kirjutamine hoopis teine tera kui erinevatele väljaannetele kolumne või arvustusi kribada. Kunagi, kui kulka (Kultuurkapital) naeratab või tõesti tundub, et ilma ei saa, tuleb luulekogu. Sest põhimõtteliselt on kriitiline kogus kirjandusväärtuslikke tekste olemas, kui kirjastajat uskuda. Mis veel... Päevapilte meeldib klõpsida. Ja oma väikeste loomadega tegeleda.
Ulmeguru: Loen raamatuid, vaatan filme, kuulan muusikat ning mitte alati just selles järjekorras. Pean ka mitut blogi.

Mis seostub Kadi raadioga?
Krafinna: Saaremaa. Pea alati, kui jõuan kuulatavasse piirkonda, lülitatakse Kadi raadio sisse. Ja põhjus on väga lihtne. Kadi ei häiri, pigem on mõnus taust, mis ei kehti mitte iga suure raadiojaama kohta. Aga ka siin leidub erandeid.
Ulmeguru: Olles mandrilt pärit, pole mul Kadi raadioga erilisi seoseid. Olen teinekord kuulanud.

Teie endi lemmikmuusika, milline see on?
Krafinna: Paar aastat tagasi oleksin vastanud punk ja ise ka uskuma jäänud. Nüüd enam nii ühest vastust ei ole. Meeldib nii neofolk kui dark electro, EBM kui death rock. Punk on ja jääb vanaks armastuseks.
Ulmeguru: Keeruline küsimus vastamiseks. Lemmikud vahelduvad: kord kuulan ainult elektroonikat, siis punki, siis torupilli-kraami, siis neofolk'i, siis kitarrigootikat jne. Mõned asjad ei muutu: muusika pole lõbus, pigem kurb või traagiline ning romantikat või tugevaid tundeid peab selles ka olema. Muusikalised lemmikud on (väike valik juhuslikus järjekorras): The Last Days of Jesus, Lola Angst, Malaise, Din(A)Tod, Kirlian Camera, Frank The Baptist.

Muusikaline eeskuju, iidol, lemmik?
Krafinna: Ei esimesest ega teisest saa rääkida, ei ole ju muusik ega midagi. Lemmikud on aga sellised kurinahad, et ei püsi paigal. Siiski, viimase aja lemmikuks võin pidada bände Deine Lakaien, Die Form, Laibach, Forgotten Sunrise. Ahjaa, Allan Vainola muusika on meeldinud sellest ajast peale, kui ennast muusikamaitse osas defineerima hakkasin.
Ulmeguru: Iidolit pole, lemmikuid on sadu.

Kuidas ennast iseloomustate?
Krafinna: Uudishimulik.
Ulmeguru: Kõrge enesehinnangu ja suure egoga inimene, kes isegi oma puudusi peab suurteks voorusteks.

Mida tähendavad nimed Krafinna ja Ulmeguru?
Krafinna: Kunagi valisin ma ühes wõrgufoorumis endale kasutajanimeks Krafinna de Kraaxu, lühidalt Kraax. Peagi aga avastasin, et Krafinnat eelistatakse Kraaxule. Niiviisi jäingi internetiavarustesse eksisteerima selle nime all. Ja isegi praegu on päris suur hulk nii rollimängijaid kui ulmefänne, kellele ei ütle midagi pärisnimi, küll aga Krafinna... Samas haakub see nimi päris hästi gooti subkultuuriga.
Ulmeguru: Ma olen Eesti kõige laiemate ulmealaste teadmistega isik.


* * * * *


Ilmus: «OS Telenädal» 2008; nr 6 (4.–10. veebruar)
Autor: Ivika Laanet
Foto Krafinnast: Liina Danilson
Foto Ulmegurust: Ene Kallas